Något alla borde tänka på

Jag satt och klickade runt på olika bloggar och kom till en blogg som hittat ett väldigt bra inlägg.
För att komma till bloggen och inlägget jag hittade det här på, klickar ni här.


Det fick mig verkligen mina tankar att hoppa igång! Luften för hästarna är verkligen A och O.


Påminnelse nu i kylan...

 

Nu när det börjar bli kyligt ute tänkte jag passa på att påminna er om något viktigt - luften!

 

För att hästen ska kunna prestera på topp måste deras andningsorgan fungera perfekt, och hästar är mycket känsliga för dålig luft. I ett stall med dålig ventilation är luften kraftigt förorenad, av damm från foder och strö, och av gaser från gödseln. Det kan leda till irritation, infektioner, allergiska reaktioner, och nedsatt prestationsförmåga.

 

 

Det är det minsta dammet, som inte ens syns, som är farligast - det följer med ner i lungorna och orsakar skada. Stalluften kan alltså kännas och se ren ut, men ändå vara mycket förorenad. Tänk då hur ofta vi faktiskt känner att luften är dålig i ett stall...

 

 

Alltså, ju närmare uteluftens "renhet" man kan komma, desto bättre! Hästar är ju varken känsliga för drag eller kyla. Människans nedre kritiska temperatur, alltså när vi börjar frysa, är +27 (förutsatt att vi är nakna och sitter stilla då... ) För en häst (en 500 kilos genomsnittshäst) med vinterpäls är det -30, sommarpäls -10, och nyklippt -2 grader. Ja ni förstår ju vad det innebär, om vi täcker hästarna för att vi fryser så blir det lite tokigt. De gränserna gäller så länge hästen har mat att äta. Det är så de håller värmen naturligt. Om hästen nu inte har fri tillgång på grovfoder så går det ju så klart utmärkt att täcka hästen så behöver man inte oroa sig för det.

 

Att hästar är känsliga för drag är en myt, 10 sekundmeters vind går bara ner ett par millimeter i pälsen. Dragiga stall ger bra luft, däremot :)

 

Så stryp inte ventilationen bara för att det har blivit vinter. Håll öppet så mycket det bara går i era stall, så får vi friska och pigga hästar. Att vi fryser är en annan sak, och det kan vara en god idé att frostskydda vattnet så att man slipper bli styrd av det.

Källa.

Tycker det var ett vettigt inlägg, vad tycker ni?


Jag ser varje dag folk som stänger dörrar, för att just dom fryser.

Kommentarer
Postat av: Tävlingsryttarnaa

Jätte bra skrivet! Tycker de i vårat stall stänger dörrarna alldeles för tidigt men det tycker inte dem.. Blir så trött på dem!

2011-11-22 @ 13:54:45
URL: http://tavlingsryttarnaa.blogg.se/
Postat av: JOSEFINE CHRISTIANSSON

Skulle uppskatta väldigt mycket om du ville kika in mitt senaste inlägg i bloggen, läsa det noga och kanske tillochmed hjälpa till lite och ge förslag, jag och ett par härliga vänner har kommit på en tokig ide som kan bli rolig, hjälp oss gärna med förslag till uppgifter vi ska klara av! Läs mer i senaste inlägget :) http://jjosefinec.blogg.se/2011/november/nu-kor-vi-igang-med-en-annorlunda-grej-har-i.html#commentKram :)

2011-11-22 @ 15:47:24
URL: http://jjosefinec.blogg.se/
Postat av: Marika

Vill du vara med i Veckans blogg tävlingen hos mig?

Kika in på min blogg och se vad du ska göra :)

Pst, för en extra chans lägg till på bloglovin! Glöm inte skriva med det :)

2011-11-22 @ 16:13:10
URL: http://katrimarika.tumblr.com
Postat av: Tävlingsryttarnaa

Ja, men vissa saker ska vara så noga bla, bla.. Ibland funderar jag seriöst på att flytta från de stallet till ett annat, men jag har väldigt nära till ridhus där jag står nu "/

2011-11-23 @ 18:49:09
URL: http://tavlingsryttarnaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0